De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten flink omlaag om de economische groei te stimuleren. Dat zegt werkgeversorganisatie MKB Nederland in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan premier Mark Rutte.
Ondernemers lopen vast op een stapeling van regels, risico’s en lasten, stelt de werkgeversorganisatie. Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stelt MKB Nederland in het rapport, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede.
Ook vinden MKB-Nederland en VNO-NCW dat ondernemers niet langer verantwoordelijk moeten zijn voor ziektegevallen die duidelijk voortvloeien uit het gedrag van werknemers in de privésfeer, zoals skiongelukken. Daarvoor zullen werknemers zich zelf moeten verzekeren.
Verder willen de werkgevers ,,het doorgeschoten aantal wettelijke verlofrechten” aanpakken. Deze verlofrechten kunnen wat het mkb betreft worden beperkt tot wat internationaal verplicht is. Ook vindt de organisatie dat de vergoeding bij contractbeëindiging na twee jaar ziekte moet worden geschrapt.
Uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat 45 procent van de werkgevers aanhikt tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Maar bij de meeste bedrijven bestaat wel draagvlak voor de verplichting om het loon door te betalen. Ruim driekwart van de werkgevers heeft zich verzekerd voor de loondoorbetalingsplicht.
Voor CNV-voorzitter Maurice Limmen is er geen aanleiding de regels te wijzigen. ,,De lasten op arbeid moeten omlaag'', beaamt hij. ,,Maar in deze discussie moet je alle kosten op arbeid meenemen. De discussie over het belastingstelsel biedt daarvoor de mogelijkheid. Het stelsel is daarin voor mij niet heilig, wel inkomenszekerheid voor de zieke werknemer en de inspanningen van werkgever en werknemer om bij ziekte zo snel mogelijk weer volwaardig aan de slag te gaan.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl